Onderwaterhockey is een sport gespeeld op de bodem van het zwembad, waarbij twee ploegen van elke 6 spelers (max 4 wisselspelers) proberen te scoren door de puck met behulp van een stick in een doel te duwen of te schieten. Een officiele wedstrijd duurt 2 maal 1 kwartier

kaper

 

 

Zoals reeds gezegd wordt de sport op de bodem van het zwembad gespeeld, vermits de loden puck zinkt. Omdat de spelers maar met korte sticks van ongeveer 30 cm lang spelen, moeten ze dus naar de bodem van het zwembad duiken. Men moet over een goed uithoudingsvermogen beschikken om zijn adem te kunnen inhouden. Verdere hulpmiddelen om sneller te kunnen zwemmen en goed te kunnen ademen zijn zwemvinnen, een duikbril en snorkel.

IMG_6013

Wat onderwaterhockey verder zo bijzonder maakt is het feit dat het spel zich in drie dimensies afspeelt. Men zou zelfs kunnen stellen dat onderwaterhockey zich in vier dimensies afspeelt! De tegenstander is immers niet enkel de tegenspeler die langs alle kanten kan komen aanzwemmen, maar men moet ook steeds rekening houden met hoe lang men zelf nog onder water kan blijven. Goede inschatting van de capaciteiten van zichzelf en de anderen zijn uitermate belangrijk.
Deze inschatting zorgt ervoor dat onderwaterhockey de ultieme ploegsport is, want communicatie onder water is bijna onmogelijk en men moet dus blindelings vertrouwen op zijn medespelers.