Onderwaterhockey ontstond zoals de meeste ploegsporten in Engeland. Toch zijn er ook enkele aanwijzingen die tonen dat de sport ook ongeveer tezelfdertijd in Zuid-Afrika ontstond. In 1954 (een dikke vijftig jaar geleden) vonden enkele duikers de sport uit om tijdens de lange koude winteravonden aan hun conditie te blijven werken.
Na verloop van tijd kwamen Nederlandse duikers in contact met deze sport. Zij brachten de sport mee naar Nederland en hielpen het mee uitdragen over heel de wereld.
Intussen zijn er zo een 25 landen waar onderwaterhockey actief is. In Europa zijn Frankrijk en Nederland de grootste onderwaterhockey naties. Zij kennen een volledig georganiseerde structuur en beschikken over ploegen met een hoog niveau. Ook op internationaal vlak zijn hun nationale ploegen een vaste waarde in de hoogste regionen van Europese en wereldkampioenschappen. In België werd onderwaterhockey zo een dertig jaar geleden ontdekt. De eerste ploegen in ons land kwamen er ongeveer gelijktijdig door toedoen van Nederlandse en Franse clubs.
Het waren de ploegen van Charleroi, Genk, Bree en Turnhout die het voortouw namen in ons land. Het eerste internationale toernooi werd overigens ook in 1978 in Charleroi gehouden.
Ondanks de hulp van ervaren Nederlandse en Franse trainers, lukte het niet om onderwaterhockey te lanceren in ons land. Onze nationale ploeg deed wel enkele malen mee aan EK’s en WK’s in heel de wereld, maar het lukte hen niet om een schitterend resultaat neer te zetten.
In de afgelopen twintig jaar is er veel gebeurd. Vele van de oude clubs werden ontbonden, en nieuwe werden opgericht. De ploegen van Charleroi en Turnhout bestaan inmiddels al niet meer, en nieuwe ploegen zoals Zwevegem, Gent en Menen werden opgericht. De laatste jaren zijn er echter gemotiveerde mensen bijgekomen die willen meehelpen in de ontwikkeling van onze geliefde sport. Samen met de oudere garde, die barst van de ervaring, willen zij onderwaterhockey een vaste structuur geven en trachten het niveau op termijn evenwaardig te maken aan dat van onze buurlanden.